Ribbesylte – Enkel oppskrift på kjempegod SYLTE laget av ribbe slik min Farmor laget den.

Dette er en oppskrift på en kjempegod sylte, som er enkel å lage. Denne lagde min Farmor i sin tid. Sylten holder seg 7 dager i kjøleskap.

Ribbesylte

Ingredienser:

 • 1 kg ribbe med svor
 • 1 ss salt (gjerne mer om du ønsker en saltere sylte)
 • 1 ts pepper
 • 1/2 ts malt nellik
 • 1/2 ts malt allehånde
 • 1/2 ts malt ingefær
 • 5 ts gelatinpulver
 • aluminiumsfolie

Fremgangsmåte:

Kok opp vann og legg ribba i, den skal trekke ved kokepunkter i 2 og en 1/2 time

Ribben

Bland sammen krydder og gelatinpulver:

Krydder

Bland krydderet godt.

Kle en brødform eller annen form med aluminiumsfolie.

Ta opp ribben og la den renne av seg litt, avkjøl litt før du begynner å skjære i den.

Skjær ribben i tynne skiver på langs.

Legg svoren ned i formen først, krydre litt med krydderblandingen, ha på første lag med kjøtt.

Brødform med folie

Krydre litt med krydderblandingen, og ha på neste lag med kjøtt.

Fordel krydderblandingen mellom hvert lag.

Bygg så lagvis oppover formen.

Lagvis

Pakk så folien rundt sylten, legg på 2-3 kg press og sett den kjølig til neste dag.

Ribbesylten i folie

Bygger slik at det er godt over kanten, slik at det blir presset ned.

Legger så på på wok gryta mi som er 4,5 kg, og setter det hele kjølig over natten under press. (Her bør du legge på minst 2-3 kg press)

Press

Holdbar i minst en uke i kjøleskap.

Serveres med god sennep og deilig brød til.

_DSC6434

God Jul & Velbekomme

78 kommentarer om “Ribbesylte – Enkel oppskrift på kjempegod SYLTE laget av ribbe slik min Farmor laget den.”

 1. Bør sylten være tint før man koker den?
  Er vant med at mange bruker håndkle -er det en spesiell grunn til at du bruker aluminiumsfolie? 🙂
  Og så enda ett spørsmål -hva oppbervarer du den i når den er ferdigpresset? (noen bruker jo også saltlake…)
  Dette ble mange spørsmål, og det skulle ikke forundre meg om jeg kommer på flere også -men fikk veldig lyst til å prøve din oppskrift! 🙂

  Svar
  • Hei Silje.

   Nå er jeg litt håpløs slik sett at jeg føler at nesten all mat bør være tint før man forbereder det, så jeg anbefaler å tine den først.

   På den andre oppskriften eller fremgangsmåten jeg har når jeg lager sylte bruker jeg kjøkkenhåndklær og syltepresse. Da har jeg også saltlake. (om jeg ikke husker helt feil da) Det er likssom den fremgangsmåten som jeg anser som litt mer tradisjonell eller vanlig. (Iallefall er det inntrykket mitt)

   Denne fremgangsmåten over her er Farmors. Hun hadde gård. Og jeg liker den fordi den er så utrolig enkel. Også smaker den utrolig godt og gir så fint mønster. Ved oppbevaring i kjøleskapet har jeg folie rundt sylten og pose rundt der igjen.

   Kan prøve å lage ett innlegg hvor jeg viser den andre fremgangsmåten før jul, men lover ingenting 🙂

   PS kan anbefale å bruke mye mer salt da jeg liker den litt saltere enn hva denne oppskriften gir…

   Svar
   • -Det enkle er ofte det beste, er det ikke? Så jeg kjører på med din farmors måte, spennende! 🙂
    Gleder meg til å prøve!
    Takk for svar!

    Svar
    • JA – ikke sant? Jeg har laget den slik med stort hell. Men setter veldig stor pris på om du gidder å fortelle meg hvordan det gikk og om resultatet ble bra. Uansett 🙂 Lykke til og God Jul til deg og dine etterhvert 🙂

     Svar
 2. Sylten ser god og lettvint ut, mange år siden sist, men vil prøve denne.
  Det jeg stusser på er at den ikke skal trekkes etter at den er krydret og pakket inn, vil ikke krydderet og gelantinen bli liggende som lag mellom kjøttet.
  Har jeg missforstått noe her?

  Margrete

  Svar
   • Jeg har sett et sted at man kan legge sylten inn i plastpose når den skal trekkes. Ligger i vann i 2-3 timer. Da beholder man alt av smak. Jeg skal prøve dette i dag. Lykke til.

    Svar
 3. Hei:-)
  Lurer på en ting ang gellatinpulver.
  Har du ikke noe veske over sylten tilslutt?
  Vil sylta feste seg selv om pulveret er tørt?

  Mvh

  Svar
  • Hei Anne, Nei du skal ha 2 ss salt. Bland det med krydderet slik det står i oppskriften.

   (Skal ikke salte vannet)

   Hilsen Hege

   Svar
 4. Hei, har laget den etter oppskriften din og den ble veldig god. spørsmålet mitt er: kan den fryses etter den er ferdig med tanke på gelantinen?

  Svar
 5. Jeg har laget sylte på denne måten / oppskrift i fire år nå. Må lage mer og mer vært år, da alle som smaker vil ha. Den er enkelt, og utrolig god, men jeg dobler nesten krydder og saltmengden. Anbefales! Kjempegod!

  Svar
  • Hvor artig å høre.

   Jeg kan også anbefale å ta i med krydderet når man lager denne retten, og iallefall med saltet 🙂 Men jeg har valgt å legge ut oppskriftet i «orginal» slik jeg har lært av min mor, som igjen har lært det av min Farmor. Utrolig artig å høre at andre også lykkes med denne og synes den er god. Så takk for anbefalingen, setter jeg pris på 😉

   Ønsker deg God JUL

   Svar
 6. Hei. Fikk denne oppskriften av min » svigemor » Aase Kjønstad. Jeg trakk den litt etterpå da jeg følte at kjøttet ikke var helt gjennomkokt. Brukte 4 kg ribbe. Jeg tok også i litt hønse kjøtt. Nå ligger den i pressa så nå gleder vi oss til den blir ferdig. Riktig god jul.

  Svar
 7. Da har jeg prøvd denne oppskriften, sylta ble bære nydelig også så lettvint å lage 🙂 Så tusen takk for at denne oppskrifta finns 🙂

  Svar
 8. Dette er nesten nøyaktig samme oppskrift som jeg har » arvet» etter mamma. Men Jeg kuter opp kjøttet i mindre biter ETTER at det er kokt, og lar det være igjen ca ei lita ause (1 dl?) av vatnet kjøttet er kokt i. Så deler jeg atlså opp kjøttet mindre biter, og blander sammen alt krydderet. Kjøtt og krydder has igjen opp i kjelen med vatnet, og blander det godt sammen, til jeg ser at gelatingpulveret har løst seg opp. DA gjør jeg noe annet: Jeg har på forhånd vasket og skylt en melkekartong svært godt. Denne har jeg klippet av toppen på, og så stapper jeg alt kjøttet opp i kartongen. Stapper etter med ei ause, og «låser» kartongen til slutt med brun tape. Setter kartongen kaldt natta over, klipper opp kartongen dagen etter og deler i passelige biter. Ferdig!!! Kjempelettvint med kartong, altså!!!! Og da slipper jeg svor..

  Svar
  • Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, det setter jeg pris på 🙂
   Helt enig i at denne kan saltes mer eller legges i saltlake 🙂

   Men legger ut oppskriften autentisk fordi den bringer gode minner og er tradisjon.

   Svar
 9. Hei hei Hege, og riktig gooood kveld i stua?.
  Har vært hos søta bror idag, og handlet masse ribbe. ( 19.90 pr kg )
  Datt plutselig inn på siden din her, når jeg søkte etter ribberull. Heeeerlig !!!!!!
  Er i gang allerede, og » trekker » 2 kg ribbe og blandet alt krydderet, så da blir det andre arbeidet imorgen.
  Ååååå som jeg gleder meg Hege, og du skal få tilbakemeldinger. Ha en suuuuper helg ?

  Svar
  • Tusen takk for det, gleder meg veldig til å høre hvordan det gikk og hvordan den smaker. Kan anbefale å salte litt mer mellom lagene, men dette er selvsagt en smak sak. Riktig god helg til deg også, og takk for trivelig kommentar 🙂

   Svar
 10. Tusen takk. Første gang jeg lager sylte . Oppskriften var enkel og resultatet ble kjempegodt. Den smakte slik jeg husker sylta hjemmefra. Kanonbra?

  Svar
 11. Lager alltid sylte til jul, på mer eller mindre slump. Noen ganger blir de n jo da bedre enn andre ganger…. Ofte blir den litt tørr og faller fra hverandre når jeg skal skjære den i skiver. Kan det være for lite fett, eller for lite gelatin? Kan man legge gelatinplater mellom i steden for pulver??
  Gleder meg til å lage, ingen jul uten!!!!

  Svar
  • Har laget med denne oppskriften mange ganger og har alltid blitt bra, så anbefaler å følge oppskriften 😉 Helt enig, ingen Jul uten 🙂

   Svar
 12. Dette ser riktig bra ut og likner ei oppskrift jeg selv har brukt de siste par åra. Jeg har imidlertid grublet på om det kan finnes et alternativ til å koke kjøttet i vann som siden slås bort. Mye god smak forsvinner i denne krafta. En mulighet jeg ser for meg er langtids’koking’ på lav temperatur i stekeovn i en ildfast form med lokk med litt vann i bunnen (‘pulled pork style’?). Når kjøttet er mørt følges sylteoppskrifta videre. Noen som har noen tanker rundt en slik framgangsmåte? Takknemlig for synspunkter!

  Svar
  • Den krafta du får er verdens deiligste suppe, som spises sammen med sylte og lefse. Kok opp med oppskjært løk og litt makaroni, salt og pepre krafta etter egen smak, og bedre suppe finnes ikke! Dette er en veldig gammel tradisjon i Østerdalen.
   Vil du ikke ha suppe så bruk for all del krafta i annen mat du lager!

   Svar
   • Dette hørtes så nydelig ut, at det må jeg bare prøve i år!
    Er fullstendig suppoman, men har ikke prøvd denne varianten før.
    Takk for hyggelig tilbakemelding!

    Svar
  • Ser du har fått veldig bra svar av Odd Sæming Negård her som jeg så absolutt skal prøve i år. Hørtes veeeldig godt ut!

   Jeg bruker å spare kraften til kjøttsupper også, går fint å fryse den ned.

   Du kan fint koke opp ribben, og så steke den videre i vannbad inne i ovnen på 120 grader i ca 2 timer. Bare pass på at den ikke blir tørr.
   La meg gjerne få tilbakemelding på hvordan det blir dersom du prøver denne metoden 🙂

   Svar
   • Takk for nok et innspill. Får se hva tiden tillater av eksperimentering i ei hektisk førjulstid, men lover å gi lyd hvis jeg tester ut en alternativ framgangsmåte :-).

    Svar
   • Hege:

    Joda, det ble til at jeg forsøkte en metode med langtidskoking av kjøttet i ovn. Og det gikk egentlig helt fint bortsett fra at jeg begynte på litt for lav temperatur og prosessen med å nå ønsket kjernetemperatur dro derfor litt ut i tid. Sylta ble smakfull og jeg innbiller meg at kjøttet ble mjukere (mindre tørt/fibrete) enn hva det har blitt før om åra.

    Interessant forslag du lanserer med først å koke opp og så steke videre i ovn på lav temperatur (men er to timer nok?). Kanskje kan man passe på å fjerne svoren etter oppkoket, evt med litt tilleggstid i kokevannet?

    Svar
    • Hei Ola 🙂

     Hvor bra at du lyktes 🙂 Denne metoden høres veldig smaksfull ut. Jeg pleier å bruke fiskefilekniven min for å fjerne svoren, så vil anbefale deg å prøve det. Jeg har også god erfaring i å dele opp ribben før koking. Går litt fortere da, og er lettere å håndtere.

     Usikker på om 2 timer blir nok, må prøve deg frem. Men mener det bør holde 🙂

     Hilsen Hege

     Svar
 13. Lagde denne sylta i går og prøvde den i dag, smakte fantastisk godt! Men, det virker ikke som at pulveret har «løst» seg skikkelig…. Det ligger mye gelativpulver og krydder løst mellom lagene. Vet ikke om dette er spesielt bra eller sunt…
  Det skal sies at jeg først kokte ribba i forgårs kveld, la den til kjøling over natta fordi ble altfor sent på kveld, og lagde sylta i går da den var kald. Kan dette være grunnen? Trodde heller ikke den skulle være varm da den ble laget 🙂
  Vurderer å hive en liten bit i ovnen for å se om det smelter sammen uten at det faller sammen….

  Svar
  • Har ikke opplevd det selv, men jeg lager den alltid lunken, så tenker du har rett i at det kan være derfor. Håper de fikser seg om du varmer den litt opp.

   Svar
   • Sett den i vannbad i en langpanne. 1,5 liter vann. 200 gr i ca 1,5 time. Da vil gelatin og fett smelte og fordele seg rundt omkring.

    Svar
 14. Nå har jeg også laget denne deilige ribbesylta, men samme problem som Maria. Krydderet løste seg ikke opp. Noen gode tips til hvordan man løser det?

  Svar
  • Sett den i vannbad i en langpanne. 1,5 liter vann. 200 gr i ca 1,5 time. Da vil gelatin og fett smelte og fordele seg rundt omkring.

   Svar
 15. Hei
  Jeg har for 1.gang laget sylte, og etter denne oppskrift.
  Men jeg lurer på, kan man ikke bruke kokekraften til lake? bare tilsette en god del salt og evt laubærblad o.l
  Har ikke tenkt spise den før i jula, kan den ligge 1 uke i lake, og deretter 1 uke i kjøleskap, eller bør den fryses.

  beklager mange men jeg er helt fersk. gleder meg til å smake

  Svar
 16. Ola H.

  Vedrørende tanken din om at mye god smak havner i kokevannet så tenkte jeg det samme selv.

  I år skjærte jeg ribba i tynne skiver mens den var rå. Tilsatte krydderet, saltet og gelantinen og mikset godt.
  La deretter blandingen i brødformer og stekte i vannbad (fylte med kokende vann fra vannkokeren) under press på 130 grader i 3.5 timer.
  Lot det deretter stå i press til dagen etter.

  Veldig godt fornøyd med smaken og kommer til å gjøre det på denne måten heretter.

  Svar
  • Interessant! Her bevares alle smaksstoffene i kjøttet inne i sylta. Såfremt man ikke *ønsker* kraft til suppe o.l. tenker jeg at dette må være en fordel.

   Men kan jeg spørre: Har du noe triks for å fjerne svoren før koking? Har erfaring med at det kan være litt plundrete å skjære den hel og pen av uten å ta med for mye av spekklaget på ribba når den er rå.

   Svar
   • Ha først og fremst en skikkelig skarp kniv. Deretter deler du den i to biter som er så smale at svoren vil passe i forma. Så legger du den med svoren ned og «fileterer» den på samme måte som en fisk.

    Svar
 17. Etter flere år med «plukk-sylte» har jeg de siste årene grovkuttet ribbe og hønsekjøtt etter at kjøttet er kokt ferdig. Krydder, gelantin og litt finhakket løk blandes i en bolle og helles i kjøttblandingen og blandes godt (med hendene). Legg plastfolie i forma, da blir sylta veldig enkel å ta ut når den er ferdig. Fyll opp med så mye av kjøttblandingen det er plass til og sett den i vannbad i ovnen på ca 150 gr i 1-1,5 timer. Tas ut, lokket settes på og press ned første trinn på pressa – settes kaldt og presses ett trinn til etter 5-6 timer. Smaker himmelsk på grovt brød med god sennep og rødbeter!

  Svar
 18. Jeg helte på litt kraft i formene i fjor, og sylta ble en drøm å skjære av, samt alt veldig godt fordelt.
  Men, nå har jeg blokkering i hjernen. Har nesten 3,5 kg ribbe, og har ganga opp krydderet til den styrken jeg vil ha, men hva med gelatinen, er det nødvendig å mer enn doble den?

  Svar
 19. Heihei! Da er det min tur til å prøve denne varianten! Ble inspirert av ei dame som var 101år og sverget til denne metoden! Hun viste det på Norge Rundt 14.12 ! Her gledes!

  Svar
 20. Hei!
  Har benyttet oppskriften og tilpasset den etter å ha kokt et villsvinhode. Det ble ei flott villsvinsylte – og er spist for lenge siden. Akkurat nå har jeg hatt oppskriften framme og brukt den etter et saltet og godt kokt hjortehode. Så får vi se resultatet – om et par dager.

  Svar
 21. Heisann

  Lurer på hvordan denne smakte? Broderen min og jeg feller 5 hjorter hvert år men hodene har vi aldri brukt.

  Halvor

  Svar
  • Hei Halvor!
   Smaken ble aldeles utmerket. Men jeg gjorde en feil på slutten av prosessen som medførte at jeg ikke fikk smeltet/utnyttet gelatinen ordentlig. Ta vare på kokesøet, varm det opp og gjennomvarm det utplukkede kjøttet fra hodet. Og legg det varmt, bland med gelatin og krydder samt noen få skjeer av søet i forma og få det under press snarest. Ingen grunn til å kaste hjortehoder eller andre dyrehoder. Eneste grunnen må være at ikke rekker over alle oppgaver i en travel jakthøst. Og at en feller dyrt langt inne i fjellet og har nok å bære heim.

   Akkurat nå står det to villsvinhoder, tunger og nyrer på kok i gryta. Her blir det etterjulsvillsinhodesylte. Og svinefettet gjør det mye enklere. Men gjenoppkok av det utplukkede kjøttet vil jeg gjøre her også.

   Lykke til med bruk av mer/alt på dyret!

   Kjell S.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.