Lussekatter

I tradisjonen tro bakte vi Lussekatter til Luciadagen. Synes det er så koselig å bake og kose seg i adventtiden.

I dag fikk jeg god hjelp.

Jeg er ikke så fan av kardemomme og safran smak, så jeg halverte mengden av dette i mine.

Altså 1 pk safran og 1 ts kardemomme brukte jeg. Syntes det ble helt perfekt etter min smak.

Men dette er smak og behag, så om du liker dette anbefaler jeg å følge oppskriften:

 • 150 gr meierismør
 • 5 dl helmelk
 • 50 gr gjær
 • 1 gram safran
 • 150 gr sukker
 • 1/2 ts salt
 • 2 ts kardemomme
 • ca 1 kg hvetemel.  Her må du prøve deg fram og elte inn mel litt etter litt til passende deig. Deigen skal være klissete.

Fremgangsmåte:

Smelt smøret og tilsett melk. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.

Rør i sukker, salt, kardemomme, safran og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter. Form ulike lussekatter.

Pynt med rosiner. Anbefaler å ha rosinene i vann i ca 30 min før du bruker dem. For å unngå at de blir for tørre. (Ha av vannet før du setter de i lussekattene)

Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C.

Stek midt i ovnen i 5 – 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.

 

 

 

2 kommentarer om “Lussekatter”

 1. Her. Når jeg ser bildene dine av Lussekatter, så bare må jeg fortelle deg en historie fra mitt arbeidsliv på Intensivavdelingen på OUS. Vi hadde to svenske sykepleiere som jobbet på avdelingen. En gang vi hadde nattevakt sammen med de to så hadde de lovet å bake Lussekatter. Ekte svenske. Det skulle de servere oss kl 05 på morgenen med kaffe. Vi gledet oss veldig. Inn på avdelingen kom de to med et stort brett herlige mye og varme Lussekatter. Pluss en mugge som viste seg å være varm helmelk. Før vi visste ordet av det så helte de hele mugge med melk over alle Lussekattene. Kan du tenke deg noe verre klin å få kl 05 på morgene når maan er på det aller trøtteste!!!!! 😩Det ble mye latter og gode historier i etterkant da! 🤣

  Svar
  • He he ja da hadde jeg nok fått stallsjokk!! Huff … klarer så absolutt å forestille meg kaoset som oppstod da ja 😀 😀

   Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.